Заказ води       ПРАВДА ПРО КОРИСТЬ І ШКОДУ "ГАЗОВАНОЇ ВОДИ"

ПРАВДА ПРО КОРИСТЬ І ШКОДУ "ГАЗОВАНОЇ ВОДИ"

Чому з кожним роком ми все більше п'ємо бутильованої негазованої питної води?

Чому зростає її виробництво і продажу? Справа не в світовій моді на здоровий спосіб життя, а, скоріше, в зростаючому рівні інформованості й освіченості.

Тому буде історично справедливіше, та й простіше, згадати спочатку про давніші і тому більш звичних газованих напоях, і, відштовхнувшись від них, спробувати відповісти на питання, що цікавлять нас питання. Отже, в сучасних словниках та енциклопедіях газовані напої визначені як напої, насичені вуглекислим газом, що відрізняються своєрідним приємним смаком, освіжаючими властивостями і, так званої, ігристі - інтенсивним і тривалим виділенням бульбашок газу.

Вуглекислий газ зустрічається і під іншими назвами: СО2, двоокис вуглецю, діоксид вуглецю, бікарбонат. Ступінь насичення газованих напоїв вуглекислим газом буває різною, але в Україні в технологічних документах по виробництву напоїв вона регламентується не більше 10 г / л (1%).

Газування напоїв проводиться або механічним введенням і розчиненням в рідини технічного вуглекислого газу (столові питні води, фруктові напої, акратофорним шампанське, шипучі вина), коли напої газують під тиском в спеціальних апаратах; або насиченням напою природним вуглекислим газом, що виділяється при бродінні (пляшкове шампанське, пиво, квас). Наприклад, справжній квас готується з солоду - біологічно активної речовини пророслих зерен; все найцінніше екстрагується в квасне сусло, де в процесі молочнокислого бродіння з'являються ще й ферменти, які допомагають перетравлювати і засвоювати їжу. Тобто в наявності явна корисність досить складного процесу газування натуральним вуглекислим газом в порівнянні з технічно нехитрим насиченням напоїв технічним СО2.

Газовані напої, особливо охолоджені, швидше і повніше втамовують спрагу. Тобто, для втамування спраги людина випиває менше газованої питної води, ніж негазованої. І, на перший погляд, через меншого споживання газованої води саме газування має виглядати для виробника непривабливим.

Однак сьогодні у виробництві напоїв посилено експлуатується основне комерційне властивість вуглекислого газу - консервує (знезаражувальне, дезінфікуючий, антимікробну). Тобто вуглекислий газ - це консервант - речовина, згубно діє на живі мікроорганізми, присутні в питної бутильованої води, яка ніколи не є стерильною, також як і водопровідна вода. Нагадаю, що за чинним в Україні стандартом в 1 мл питної води дозволяється присутність 100 бактерій, а в 1 л допускається навіть наявність трьох кишкових паличок.

Існують, звичайно ж, виправдані випадки наявності вуглекислого газу в питній воді.

По-перше, напій з лікувального мінерального джерела не можна піддавати ніякому спеціальному обробці, щоб не знищити корисні для здоров'я компоненти.

Як і друга, мінеральні води ма ють лікувальні Властивості, зокрема, Завдяк розчіненім у них природних газів, Які Надаються на організм людини лікувальну дію.

Як і Третє, самє наявний в мінеральних водах природний вуглекислий газ в силу свого антімікробної Дії дозволяє Їм залішатіся чистими и зберігаті свои лікувальні Властивості, незважаючі на Можливі забруднення.


Наприклад, нарзан - вуглекисла гідрокарбонатно-сульфатна вода, - добре втамовує спрагу, підвищує апетит і покращує травлення. Але без рекомендації лікаря лікувальні мінеральні води пити не слід. Також нерідко газування використовують, щоб позбавити напій від неприємного присмаку.

Відомі й національні традиції споживання газованої води. Наприклад, шотландський напій віскі рекомендують змішувати в певних пропорціях з содовою водою - газованим напоєм промислового виготовлення.

Тепер настав час згадати про властивості СО2, небайдужих для здоров'я людини. Вуглекислий газ змінює водневий показник (рН) продукту, що визначає характер хімічних і біологічних процесів, що відбуваються в воді. Залежно від величини рН змінюється швидкість біологічних реакцій, токсичність забруднюючих речовин і т. Д. Для питних вод оптимальним вважається рівень рН в діапазоні від 6,5 до 8,5 (за рекомендаціями ВООЗ до 7), відхилення від якого може істотно відбитися на запаху, присмаку і зовнішньому вигляді води та й на показниках безпеки, в цілому.

Медики на основі багаторічних досліджень і спостережень визначили протипоказання до вживання газованої питної води та інших газованих напоїв:

  • Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба, коліт, гепатит, панкреатит та ін.) Категорично протипоказано вживання таких напоїв, оскільки бульбашки вуглекислого газу діють дратівливо на слизову, викликаючи загострення запального процесу. Навіть мінеральну воду для лікування багатьох шлунково-кишкових захворювань лікарі рекомендують пити після видалення з неї газу.
  • Діти віком до 3 років бажано такі напої взагалі не давати.
  • Тим, хто страждає на алергічні захворювання або має надлишкову вагу, не рекомендується вживати газовані напої у великих кількостях.

Нам, людям сучасним, необхідно знати, що в країнах Європейського Союзу, населення яких однозначно віддає перевагу негазовану бутильовану питну воду, з успіхом діє законодавчий документ - Директива про якість води, призначеної для споживання людиною. Мета цієї Директиви - захист здоров'я людини від шкідливого впливу будь-якого забруднення питної води і забезпечення впевненості в тому, що питна вода є здоровою і чистою.

У цьому документі дано таке визначення питної води: «вода, призначена для споживання людиною, - це будь-яка вода в її природному вигляді або після обробки, призначена для пиття, варіння, приготування їжі або для інших побутових цілей, незалежно від її походження і від того , доставляється вона через мережу, цистернами, в пляшках або іншій тарі ».

Ця Директива дозволяє використання вуглекислого газу в питній воді лише в якості консерванту і в кількостях, що не перевищують 0,4%.

Та все це говорить про користь негазованих питних напоїв і, перш за все, негазованої питної води в порівнянні з аналогічними газованими напоями. І якщо вже ми не маємо можливості харчуватися абсолютно натуральними продуктами, то давайте хоча б пити фізіологічно повноцінну воду, без непотрібних штучно введених складових - консервантів, барвників, підсолоджувачів, ароматизаторів тощо.