Заказ води       Чому шкідливо запивати їжу

Чому шкідливо запивати їжу

Багато з нас з дитячих років звикли записати їжу водою або чаєм. Сучасні дієтологи на перебій стверджують про шкоду такої звички. Чи так це насправді і в чому причина?

Особливості травлення в людському організмі

Процес травлення починається ще в ротовій порожнині, коли ми перемелює їжу зубами. У процесі жування виділяється близько 200 мл слини. Такої кількості цілком достатньо для нормального проходження їжі. Ферменти, що містяться в слині, дозволяють почати процес засвоєння ще в ротовій порожнині.

Концентрація шлункового соку змінюється в залежності від типу споживаної їжі. Запиваючи обід водою, ви міняєте цей показник неприродним способом, що веде до погіршення травлення і засвоєння корисних речовин.

Всі процеси в нашому організмі продумані природою. Свідоме внесення своїх корективів може привести до таких неприємних наслідків:

  • Здуття;
  • Печія;
  • Болі;
  • Тяжкість в шлунку.

Дослідження показали, що рідина збільшує об'єм шлунка і підсилює тиск на стінки черевної порожнини. Дана особливість може привести до кислотного рефлюксу, що особливо шкідливо для людей, які страждають гастритами і виразковою хворобою.

Як убезпечити свій шлунок?

Якщо ви дотримуєтеся здорового способу життя і дбайливо ставитеся до свого організму, краще не варто втручатися в природний процес травлення. Адже ця система досить складна і нагадує справжню хімічну фабрику всередині одного організму.

Якщо ви страждаєте на захворювання шлунково-кишкового тракту, то варто відмовитися від прийому рідини під час їжі. Вода прискорює процес проходження їжі і змінює природний процес засвоєння. До того ж, такі експерименти можуть призвести до порушення обміну речовин.

Деяким людям складно ковтати їжу, не запиваючи. В такому випадку, важливо відмовитися від холодних напоїв, так як вони сприяють відкриттю клапана між шлунком і кишечником. При цьому їжа просто не встигає пройти всі етапи переробки в шлунку. Це особливо шкідливо при споживанні важких білкових продуктів, які вимагають 4-5 годин для повного розщеплення. Краще зробити один-два ковтки води кімнатної температури, попередньо добре прожувати їжу.

Безумовно, чиста природна вода несе величезну користь людському організму. Дотримуючись нехитрих правил її прийому, ви збережете міцне здоров'я на довгі роки.