Заказ води       Від чого залежить смак води

Від чого залежить смак води

У чистої води відсутній запах і колір, але, вона завжди має певний смак. Після кількох ковтків рідини, можна відчути в роті солодкість, металевий присмак або солонуваті відтінки, на інтенсивність і характер яких впливає безліч факторів.

Що впливає на смак води?

Перш за все, смакові особливості рідини залежать від набору речовин, в ній розчинених, але є й інші фактори, що впливають на смак води. В цілому, до них можна віднести:

  • мінеральний склад води. Присутність сульфату магнію додає рідини гіркоти, а хлоридів - солонуватий. Наявність заліза, в цілому, робить смакові якості гірше, а від марганцю, вода набуває терпкий присмак. Мала концентрація натрію і кальцію впливає на появу, що не солоного або гіркого, а солодкуватого присмаку. Однак, це відноситься тільки до мінеральної води, оскільки звичайна питна містить ці елементи в обсягах дуже незначних, щоб їх можна б було відчути. Що стосується газованої води, то здається, що вона завжди кислувато. Це відбувається через особливого ферменту, що перетворює в бікарбонат, розчинений вуглекислий газ. При цьому, відбувається утворення вільних протонів, які активують рецептори, що реагують на кислий смак;
  • наявність органічних сполук. На смак рідини впливає розкладання органічних речовин у відкритих джерелах. Так, наприклад, органіка в озері робить воду солодкуватої;
  • температурні показники. Холодна вода володіє більш приємним смаком. До того ж володіє освіжаючими і тонізуючими властивостями. Рідина ж, чия температура перевищує +15 градусів, має менш прийнятні споживчі властивості і погано тамує спрагу;
  • склад слини людини. Крім інших компонентів, слина містить глюкозу, хлорид натрію і сечовину, що додають їй солодкий, солоний або гіркий присмак. Людина не відчуває ці присмаки, оскільки його рецептори вже адаптувалися до них. Однак, коли він п'є чисту воду, відбувається зміна балансу всіх компонентів, що розчиняються в слині, що надає рідини якийсь смак;
  • вживані продукти харчування. Якщо, наприклад, перед угамуванням спраги, людина їла лимон, вода може здатися дещо солодкуватої, а після солоної їжі - злегка гіркуватим.

Але все це не має відношення до води з централізованих водопровідних мереж. Тут дещо інша ситуація.

Чому водопровідну воду неможливо пити

Потрібно відзначити, що, незважаючи на всі нарікання, водопровідна вода, в більшості випадків, повністю відповідає всім санітарним нормам, Однак, смак води з водопроводу залишає бажати кращого, що можна пояснити особливостями її підготовки до вживання місцевими службами.

Як правило, паркан виконується з поверхневих джерел, що вимагає обробки рідини. Перед постачанням споживачеві, вона проходить знезаражування, за допомогою хлоросодержащих розчинів і освітлюється. Результатом такої обробки є, не тільки знищення всіх шкідливих бактерій, але і видалення всіх корисних компонентів. Як наслідок, вода стає позбавленою смаку, або набуває неприємного присмаку хімії.

Смак води в різних регіонах

Місцезнаходження джерела і пролягання русел річок також впливає на склад, колір і смак води, які можуть мати істотні відмінності. Так, в болотистому районі, вода може мати запах сірководню або твані, оскільки є значна присутність органіки. А наявність промислових стоків, в районі водозабору, з великою ймовірністю, гарантує присмак хімікатів і значну загрозу для здоров'я споживачів.

Не менше значення має і географічне розташування джерела. Так, на півночі країни вода більш прісна, з великим вмістом різних металів і меншим - органіки. Східні області відрізняються і значним рівнем мінералізації води.

На південь ситуація змінюється у зворотний бік. При цьому, у багатьох регіонах відчувається надлишок природних солей.

Багато що залежить і від рельєфу місцевості. Відзначено, що в гірських районах західних областей, вода може бути настільки прісної, що її можна порівнювати з дистильованої.

А ось досить висока жорсткість води спостерігається майже у всіх регіонах країни.

Можна ще додати, що, як і інші чинники, на характеристики Н2О, включаючи її смак, впливають і сезонні зміни погоди. Через опади, смакові характеристики рідини можуть істотно змінитися навіть у цілком стабільному джерелі. Так, наприклад, під час тривалих опадів, в воду можуть потрапляти, різні мінерали, розчинені солі і всілякі органічні речовини, в кількостях, здатних відчутно змінити смакові показники води.

Як вибрати відповідну воду?

В даний час, прекрасною альтернативою продукції місцевих водоканалів, може бути бутильована вода, розливається спеціалізованими компаніями. Однак, при чималій різноманітності пропонованої продукції, зробити правильний вибір, часом, досить не просто. Однак, якщо уважно читати етикетку, можна дізнатися, і джерело води, і її склад.

Діючі ГОСТи допускають і продаж води, отриману з водопроводу та інших громадських джерел, але минулий додаткове очищення, аж до повної дистиляції. У торгових мережах вона підноситься, як «дистильована» або «питна», і несильно відрізняється від інших видів. Але, все одно, це вода «з-під крана». Краще, все-таки, краще купувати Н2О, видобуту з природних джерел. Вона може бути:

  • артезіанської, жене зі свердловини глибиною понад 100 метрів. Вона насичена корисним кальцієм і магнієм, має приємний смак, а її чистоту забезпечують природні фільтри;
  • джерельною. Її можна вважати артезіанською водою, самостійно пробилася на поверхню;
  • мінеральної, що містить розчинені мікроелементи і мінерали, але не більше, ніж 250 міліграм на кубічний дециметр.

Крім того, вода може бути газованої, насиченою вуглекислим газом, кількість якого має відповідати первісної насиченості води.