Критерії якості води
Як у всьому світі, так і в Україні екологи постійно закликати стежити за якістю води, що використовується для пиття і приготування їжі. На думку деяких експертів, вже сьогодні ступінь її очищення в центральних водопроводах залишає бажати кращого. Тому вже публікуються попередні прогнози, що 2050 року ми можемо відчувати її нестачу, і експортувати з-за кордону. Але ж від того, що ми щодня п'ємо, залежать тривалість життя і стану здоров'я!
Якою має бути вода, придатна для пиття? Чистої, безбарвною, прозорою, як сльоза, без неприємного смаку і запаху. А ще - максимально корисною, з мінімально допустимим вмістом мінеральних компонентів.
Яке значення має мінералізація води (характеристика, яку сумлінні виробники вказують на упаковках)? Ця величина вказує на обсяг мінеральних компонентів, присутніх в рідині. Повністю очистити від них воду неможливо, зате можна звести їх кількість до мінімуму. Так, мінерали і мікроелементи важливі для роботи різних внутрішніх органів. Але разом з ними у воді містяться і шкідливі компоненти (солі важких металів, хлор, здатний утворювати небезпечні сполуки, і т.п.). Тому чим менше показники мінералізації, тим вища якість.
Не варто плутати звичайну і мінеральну воду. Перша підходить для регулярного вживання, а середньодобовий обсяг залежить тільки від маси тіла людини. Друга, з високим вмістом окремих мікроелементів (кальцію, сірки і т.п.). видобувається в спеціальних джерелах. Вона використовується виключно в лікувальних цілях, невеликими порціями, по суворої схемою, призначеної лікарями, і протягом обмеженого періоду.
Для організму набагато важливіше отримувати в повному обсязі чисту воду. Вона буде виконувати кілька функцій:
- Виступати в ролі агента, що доставляє до все клітинам поживні речовини і кисень.
- Розчинник.
- Каталізатор хімічних процесів, і т.п.
А мікроелементи, необхідні для синтезу в клітинах і поліпшення обміну речовин, будуть надходити разом з їжею. У такому вигляді вони засвоюються набагато краще.
Аналіз води на безпеку
Щоб не переживати за здоров'я своєї родини, можна перевірити питну воду на рівень якості. Найповнішу і достовірну інформацію про зміст сторонніх домішок і шкідливих компонентів дасть лабораторний аналіз води, із застосуванням передового обладнання та спеціальних реагентів. Причому його вартість буде залежати від обраного способу дослідження. Наприклад, експрес-тест займає мінімум часу, але надає тільки найосновніші показники якості води.
Найповнішим буде розгорнутий аналіз води, хоча за нього доведеться викласти чималу суму. У ньому, крім докладного переліку всіх домішок і їх процентної частки, дається експертний висновок (про якість води, про можливість її вживання для пиття і приготування їжі).
Як перевірити якість води в домашніх умовах?
Якщо на пошуки лабораторії не вистачає часу, а якість води залишає бажати кращого, можна провести її попереднє дослідження в домашніх умовах. Найпростіший спосіб самостійно оцінити параметри якості питної води - набрати повну склянку (з прозорими стінками), піднести його до світла і візуально оцінити прозорість. А потім понюхати і спробувати його вміст на смак. Для такого тесту ідеально підійде посуд зі звичайного скла або кришталю.
Якщо Вам чітко чуються солонуватість або гіркота, неприємний присмак, характерний запах хлору або протухлих яєць (властивий сірководню) - таку воду не можна пити, і тим більше використовувати для готування. Повинні насторожити і присутність сторонніх домішок, підвищена каламутність, жовтувата або сіра забарвлення, і т.п.
А ось ще кілька корисних порад, як провести дослідження якості води, не виходячи з дому:
- Швидка перевірка. Візьміть чисте дзеркальце (можна використовувати пудреницю), і акуратно капніть на його поверхню 2-3 краплі, а потім залиште на підвіконні до повного висихання. Після цього уважно розгляньте поверхню. Якщо на дзеркалі залишилися сліди, плями, розводи - вони вказують на вміст шкідливих домішок. Така вода здатна давати сильну накип на поверхні чайників і каструль, виводити з ладу бойлер і пральну машину, а також сильно шкодить здоров'ю.
- Довга перевірка питної води. Наповніть прозорий стакан водою доверху, і залиште його на 1-2 дня, не закриваючи кришкою або серветкою. А потім перевірте поверхню. Якщо вона затягнувся маслянистої плівкою, на дні з'явився осад, а на стінках ємності - білуватий наліт, це говорить про сторонніх домішок. Якщо вода каламутніє, її не рекомендується вживати для пиття.
Користь кип'яченої води
Кип'ятіння води, що відбувається при температурі + 95 ... + 100 градусів, дозволяє знищити мікроорганізми (як шкідливі, так і корисні для людського організму). З одного боку, така рідина стає безпечною для пиття, оскільки ризик заразитися інфекційними захворюваннями зникає. Але з іншого боку, вода стає «мертвою», тобто не приносить ніякої користі. Більш того, нагрів здатний стимулювати утворення нерозчинного осаду, а також протікання хімічних реакцій між розчиненими у воді компонентами. В ході таких реакцій утворюються сполуки, що несуть загрозу життю і здоров'ю.
Яка вода підходить для пиття?
Сьогодні якість питної води в Україні визначається стандартами, затвердженими на законодавчому рівні, і максимально наближеними до європейських. Хоча на практиці нам ще є до чого прагнути.
На думку лікарів і лаборантів, для пиття та приготування їжі підходить рідина, що пройшла кілька ступенів очищення. Отримати таку воду в домашніх умовах, використовуючи спеціальні глечики і побутові фільтри, неможливо. Для цього потрібне дороге обладнання, яке відповідає досить жорстким вимогам.
Тільки вода, що пройшла якісну очистку, може вважатися «живою». Вона не тільки принесе користь, але і допоможе зберегти окислювально-відновну систему організму, благотворно відбившись на стані внутрішніх органів і самопочутті.