Заказ води       ДЕ І ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ?

ДЕ І ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ?

Якість води, яку поставляють міським споживачам, контролює як станція водоочистки, так і органи епідеміологічного контролю. Але це на початку шляху, а по трубах до квартири воді текти десятки кілометрів. І труби нерідко іржаві. А то, що мають жителі сіл в колодязях і свердловинах, контролюється вкрай рідко.

Хоча цілком реально замовити перевірку води зі свого джерела будь-якому власникові квартири або приватного будинку. Ці послуги за певну плату надають державні і приватні лабораторії, розташовані в різних населених пунктах країни. Вони можуть виконати перевірку по всіх хімічних і біологічних показників. Після цього видається висновок про відповідність (або невідповідність) встановленим нормам.

Як діяти далі, вирішує сама людина. Можна довго писати скарги в інстанції, вимагаючи виправити становище. Результат непередбачуваний. Можна купувати якісну бутильовану воду в магазині або службах доставки. Можна також встановити побутові фільтри і бути впевненим у безпеці того, що ви п'єте.

ЗА ЯКИМИ ПОКАЗНИКАМИ ВИЗНАЧИТИ, ЩО ПИТНА ВОДА ЯКІСНА?

Якість води, яку ми п'ємо, впливає на стан нашого здоров'я. І не тільки тим, що в «поганий» воді можуть опинитися збудники різних інфекцій або паразити. Розчинені у воді в різних дозах хімічні речовини також можуть надавати своє позитивне або негативне вплив.

Чи можна зрозуміти без допомоги лабораторії, наскільки добре очищена вода в крані на кухні? Чи можна пити з колодязя в бабусиному дворі або з нової свердловини господаря дорогого котеджу? Ось критерії, за якими визначається якість води:

  • Органолептичні показники;
  • Бактеріологічний склад;
  • Хімічний склад.

Хоча органолептичні властивості є прямим наслідком хіміко-бактеріологічного складу, без спеціальних реактивів і проведення аналізів тільки вони доступні для дослідження звичайній людині.

ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ЯКОСТІ ВОДИ

До органолептичними властивостями відносяться:

  • Колір;
  • Прозорість;
  • Запах;
  • Смак.

Їх можна визначити неозброєним оком, нюхом або дегустацією. У деяких випадках краще зупинитися на візуальному дослідженні, щоб уберегтися від неприємних наслідків.

ЯКІСТЬ «КОЛЬОРОВОЇ» ВОДИ

Так, жовтуватий і червонуватий відтінок воді надають сполуки заліза і органічні речовини, що знаходяться в торфі. Синю і зелену воду (якщо це не доданий вами харчовий барвник) пити не можна ні в якому разі: так вона виглядає з-за окису міді, кобальту, хрому та інших агресивних сполук, або через надмірне забруднення водоростями. Райдужні розводи - це ознака попадання в воду масел і нафтопродуктів. Рожева вода зустрічається в озерах екзотичних країн і говорить або про присутність реліктових мікроорганізмів, або про насиченому розчині лужних металів. А в відстійниках промислових підприємств колір рідини може виявитися яким завгодно. На прозорість води впливають розчинені в ній солі кальцію, надмірна газація або колоїдна суспензія глини.

ЗАПАХ І СМАК - ІНДИКАТОРИ ЯКОСТІ ВОДИ

Різкий запах хлору відомий городянам - він постійно присутній у воді з-під крана. Сірководень, пахне чимось протухлих, характерний для водних джерел в районах з вулканічною активністю або близьким заляганням нафтоносних пластів.

На смак води впливає показник кислотно-лужної реакції РН. Її значення найпростіше визначити за допомогою лакмусового паперу, забарвлюється в різні кольори при впливі кислот і лугів різної концентрації. Але можна і спробувати, якщо колір і запах не викликають побоювань. Наприклад, «м'яка» вода містить мало солей лужних металів і відрізняється нейтральним або кислуватим присмаком. «Жорстка» вода зазвичай містить багато солей кальцію. Вона буває від молочно-солодкуватої до гіркої, в залежності від додаткових речовин і їх кількості. Постійне використання жорсткої води для пиття і приготування їжі призводить до накопичення солей в організмі.

ЧИ МОЖНА ПОЛІПШИТИ НЕСТАНДАРТНУ ЯКІСТЬ ВОДИ

Деякі з перерахованих вище дефектів води небезпечні для життя і здоров'я, і ​​не усуваються в побутових умовах без спеціальних фільтрів. До них відносяться солі металів, нафта і отруйні речовини промислового походження. Інші (суспензія, газ, запах) зникають (випаровуються, осідають) або зменшуються в процесі відстоювання або кип'ятіння. Осад надлишкових солей кальцію або заліза ви можете виявити на стінках свого чайника.

ДЕ ПЕРЕВІРИТИ ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ ТА ЗРОБИТИ ЇЇ АНАЛІЗ?

У великих містах і райцентрах існують різні лабораторії, де можна замовити аналіз складу питної води. Вони є в складі:

  • Служб санітарно-епідеміологічного контролю;
  • Екологічних організацій;
  • Станцій водоочищення;
  • Заводів харчової та хімічної промисловості;
  • Компаній, які виробляють бутильовану воду.

А також працюють як самостійні комерційні структури, які надають послуги населенню. На жаль, жителям сільської глибинки і нових котеджних селищ доведеться також їхати в місто. Або освоювати спеціальність хіміка-лаборанта і закуповувати необхідні реактиви та обладнання.